Турските фермери се насочват към производството на повече праскови и нектарини. От няколко години страната заема шесто място в световното производство на тези плодове със средна реколта 800 хиляди тона. Това може да се промени, ако условията за реализация продължат да се подобряват, пише FreshPlaza. 

Наредбата за биологично земеделие е готова

Все повече фермери се обръщат към нектарините и прасковите. Увеличаването на сортовете и повишаването на цените на плодовете карат много хора да се насочат към овощарството, казва Мустафа Арслан, собственик на турския износител на пресни продукти MDA Agricultural Products.

Тази година имаме повече реколта поради тази причина. Въпреки че тя се променя в зависимост от климатичните условия, можем да кажем, че сме в сезон с нормални добиви. Можем да предположим, че производството ще продължи да се увеличава, особено като се има предвид, че новите сортове разсад са на възраст 2-3 години на площ от около 8000 до 9000 хектара, допълва Арслан. 

По думите му, успехът на местните фермери се дължи на планирана и правилна производствена стратегия при производството на ранни, средни и късни сортове. Плодовете се прибират навреме и отговарят на ориентираното към търсенето експортно и вътрешно потребление без излишно предлагане.

Мустафа Арслан се надява, че неговата компания ще успее да увеличи обемите на износа за Далечния изток през този сезон. Основните страни, в които внася турски праскови и нектарини, са Русия, Германия, Украйна и Румъния. Продукция се реализира още във Франция, Великобритания, Швеция, Италия, Хонконг и Сингапур.

Целта ни е да увеличим пазарния си дял в страните от Далечния изток през следващите години. Основните причини за нас са, че не много износители се насочват към тези държави, отбелязва търговецът. Той смята, че въпреки нарастващите разходи през последните години и проблемите, срещани в много области, турските производители и износители са се фокусирали върху по-качествено, здравословно и устойчиво земеделие. Това обяснява нарастващото търсене на турски плодове по света. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кошмарът на сръбските овощари се сбъдна

Важна информация за овощарите

Томо Томов: Най-важното е плащанията за фермерите да идват навреме