Засадените площи с краставици на открито намаляват с 35%, а с домати – с 18%. Това сочат данни на земеделското министерство към края на месец юли, като спадът на годишна база се дължи на продължаващите икономически и пазарни трудности, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Важните срокове през август

Според анализаторите родното зеленчукопроизводство все още не може да издържи на ценовата конкуренция, а маркетирането на продукцията е затруднено или скъпо.

Относно производството на домати през тази година текущата прогноза е за количества, достигащи 120 хил. тона – 54 хил. тона от оранжерийното производство и 66 хил.тона от полското. 

Производството на пипер се очаква да е в рамките на 53 хил. тона, което е с 3% над реколтата от 2020 г. Тогава производството бе 51 хил. тона – едно от най-ниските нива за последните 10 години.

Прибраното количество краставици през 2020 г. бележи спад и достига 53,6 хил. тона, което се дължи намаляване на полското производство с 11,7 хил. тона. През 2021 г. САРА предвижда 43 хил. тона за оранжерийно производство и 9 хил. тона за продукцията, отглеждана на открито. Общото производство на краставици се очаква да е 52 хил. тона.

През второто тримесечие доматите се изкупуват с 3-5% по-евтино спрямо година по-рано. Цените на едро са с около 2-3% по-високи на годишна база, докато при краставиците се отчита понижение от 8%.

Цените на дребно за домати и краставици са по-ниски за първите 6 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на по-слабото търсене и ценовата конкуренция от по-евтини дестинации, посочват анализаторите.