Китайският пазар на селскостопански безпилотни апарати преживява бум. За това спомага държавната политика. Китай включи селскостопанските дронове в списъка с оборудване, което ще се субсидира на национално ниво, информира изданието caixinglobal.

Дронове на помощ на прецизното земеделие

Правителството субсидира и наемането на безпилотна техника. Поради това през последните години количеството на компаниите, предоставящи услуги за пръскане на полета и внасяне на торове с дронове, нарасна значително. По данни на Министерство на земеделието на Китай през 2016 г. местните фермери са се сдобили с 4800 дрона. Този показател е два пъти по-висок спрямо година по-рано.

По думите на зам.-председателя на асоциацията на производителите на безпилотни летателни апарати Шенчжен – през 2016 г. са били използвани примерно 8 000 дрона, предназначени за земеделие. Година по-късно числото им е нараснало до 15 000 единици. За сравнение през 2014 г. в агросектора са използвани само 500 дрона.

През 2016 г. дронове са използвани за внасяне на пестициди на площ около 1,9 млн. хектара. Година по-рано този показател е бил два и половина пъти по-малък.

Популярността на дроновете в агросферата провокира ръст на пазара на безпилотни летателни апарати. Китайските производители, разработващи дронове за аерофотоснимки, мониторинг на околната среда и спасителни работи, сега се ориентират към мултимилиардния земеделски пазар.

По-голямата популярност има и обратна страна на монетата – развиващият се сектор изпитва недостиг на норми и отраслови стандарти. Поради това няма регулация. Това може да доведе до злоупотреби с пестициди и торове, алармират експерти.

Неотдавна китайски фермер даде на съд компания, която е специализирана в безпилотните лететални апарати. Той поиска обезщетение за нанесени вреди на стойност хиляди долари. Причината за това бе, че дронът, който му е продаден, е обработил с пестициди съседна нива.

В момента Министерство на земеделието на Китай работи върху решаването на този тип проблеми. Скоро ще бъдат въведени стандарти, които ще регламентират използването на дронове в селското стопанство.