Съгласно доклад на Европейската комисия, в който се прави анализ на динамиката на цените на хранителните продукти и селскостопанските ресурси както в ЕС, така и в останалия свят, хранителните продукти за последната година са поскъпнали средно с 12% в ЕС и с 23% по света, пише campogalego.es.

Икономист: Зърнопроизводителите трябва да преосмислят решението си за протести

То сериозно поскъпване на храните, което обаче по-малко, сравнено със стойността на селскостопанските ресурси, необходими за производството им, провокира сериозен размисъл.

Цената на торовете за фермерите, например, се е повишила с 85%, а на ечемика за фураж - с 54%.

Цените на хранителните продукти достигнаха рекордно ниво в началото на настоящата 2022 г. Според юнските данни има тенденция към постепенно понижаване на цените на световно ниво, а в ЕС има не така ясна стабилизация, тъй като ЕС силно зависи от вноса на зърнени култури за добитъка и за консумация от хората.

В частност, средната цена в ЕС на обикновената пшеница миналия месец бе 388 евро на тон, а на твърда пшеница - 518 евро, което е с 84 и 90% повече, отколкото година по-рано.

Ечемикът се търгува средно за 347 евро на тон, което представлява ръст на годишна база с 65%. В същото време цената на царевицата по юнски данни е 337 евро на тон, или с 23% повече, отколкото година по-рано.

Колкото до млечните продукти, то цената им остава на рекордно високо ниво в ЕС, с повишение даже през юни. На световния пазар същевременно цените в тази категория постепенно се понижават.

Най-много в ЕС е поскъпнало маслото - 7,2 евро на кг през юни, което е със 77% повече спрямо година по-рано.

Покачването на цените на фуража в ЕС гони продажната стойност на месото. Силно поскъпна говеждото и пилешкото - с 26%, по-малко свинското - с 15%.

Колкото до торовете и дизела, те поскъпнаха средно с 82 и 85% съответно за последната година. При фосфорните торове ръстът на цените е със 130%, при калийните - със 177%, а при карбамида - със 75%.

 

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Бетонирана цена: Прасковата се изкупува на 65 стотинки, въпреки по-високата себестойност

Сигнали от сектора: Драстично намаляват площите с пипер, чертожниците се увеличават

Помощ за фермерите? Готви се премахване на митата върху суровини, използвани за азотни торове