Непрекъснатото поскъпване на торовете през последния месец поставят на сериозно изпитание дребните стопанства в Северозападна България.

Кризата с торовете

„Преди месец можеше да се купи тор за 800 лв./тон. Миналата седмица стана 1000 лв., а сега надхвърля 1100 лв. Обикновено го купувам от едно и също място с уговорка за бонус, но и с него даже тази година ми стъпва много скъпо.

Ако го поръчам днес, ще ми струва около 1200 лв. за тон заедно с бонуса. А утре?! Кой може да прогнозира колко ще струва? Не знам как ще я караме като сега и горивата ще се вдигнат“, разказва за притесненията си Тошко Тодоров, който арендува земеделски земи.

Според него най-засегнати ще бъдат дребните арендатори.

„Собствениците на земеделски земи също следят какво се случва и реагират. Вече има случаи на преарендуване т.е. хората прекратяват договори с малките фирми и отиват при големите, защото така се чувстват по-защитени. Това може да съсипе дребните арендатори, а нали уж говорим за развитие на този бизнес особено в регион като Северозападна България.

Не стига, че тази година здравата ни обрулиха градушки, а сега и новия сезон е в потенциална криза с тази цена на торовете и предстоящото поскъпване на горивата. Не искам да съм лош пророк, но ми се струва, че много от дребните арендатори тук или ще се откажат, или ще фалират“, коментира още Тошко Тодоров.

Буквално до дни се очаква ново поскъпване на азотните торове. Към момента най-скъп е карбамидът, който надхвърля вече 1400 лв./тон.