По-висока е цената на сеното в Северозападна България спрямо лятото на миналата година. Към настоящия момент от място средно големи бали вървят по 2,60 лева, докато през 2021 година при същите условия струваха 2 лева бройката. Много стопани обаче бързат да направят предварителни заявки въпреки поскъпването.

Какво ни казахте: С Ковид помощта ще закърпим положението, но докога?

„Няма как да бъдат по-евтини, защото и косенето, и навиването, и балирането тази година излиза по-скъпо заради по-високата цена на горивата. Ако трябва да се транспортира на по-далечни разстояния, на хората им излиза още по-скъпо по същата причина и затова предпочитат да договорят по-рано на по-къси дестинации. Всеки гледа някак да оцелее“, коментира Тони Атанасов, който е собственик на наследствени ливади и от години продава сено.
    
Когато се наложи да превозва балите, той също гледа да поеме ангажимент, който е наблизо. Прави го, за да не се налага да продава над границата, която сам си е поставил до 3.30 лева. Освен това точно в тези дни той е доста ангажиран, защото тревата е доста избуяла.

„Притеснява ме времето. Ако завали и тя полегне, косенето ще е по-трудно, а и изразходваното гориво естествено ще е повече. Следя прогнозата и преди, но и след косене, защото вече съм си патил. Миналата година окосих един от големите масиви и оставих тревата да просъхне. В деня, в който се канех да балирам, нали сме в Балкана, изведнъж се изви буря е плисна здрав дъжд. След него се наложи да разхвърлям тревата ръчно, за да просъхне отново. Въпреки усилията ми се наложи да изхвърля част от тревата, защото беше почерняла“, разказва Тони.

Именно сега обаче е времето хората да си набавят сено, защото то няма да поевтинее. Практиката сочи, че цената му се качва с всеки месец след края на кампанията по окосяването, защото се налага балите да бъдат транспортирани на място, на което да бъдат съхранени сухи. Това значи допълнителен разход на гориво и съответно по-висока цена на тази традиционно основна за животните храна.