Налице е увеличение на засетите площи с основни есенни култури спрямо същия период на миналата година, сочиат данните към 3 ноември от оперативния анализ на Земеделското министерство (МЗХГ). 

Анализатори за зърното: Дори парите по СЕПП да намалеят, ръст на площите ще има

Само месец по рано изчисленията показваха сериозен спад при засетите площи с пшеница, ечемик, маслодайна рапица и ръж, в рамките на 0,4% - 15,2%. Като цяло сеитбената кампания тази година се забави основно заради метеорологичните условия и към днешна дата картината е съвсем различна.

Засетите площи с пшеница се оказват с близо 10 хил. ха повече от миналогодишните, което е ръст с 0,9%.

Маслодайната рапица също е наваксала стойностите си и сега е с 6,5 % повече от тази по същото време на 2019 г. Най-голям ръст има при засетите площи с тритикале - 28,6%. Единствено площите с ечемик са малко под миналогодишните – с 4,3%. 

“Към 2 декември 2020 г. средната изкупна цена на слънчоглед за страната нараства с 3,2% на седмична база. Незначително увеличение се отчита при цените на хлебната пшеница и царевицата - с по 0,3%, докато тези на фуражната пшеница и ечемика се задържат на нивата от предходната седмица, се отчита в оперативния анализ на МЗХГ.

Сравнявайки със същия период на миналата година, слънчогледът, царевицата и пшеницата са поскъпнали в рамките на 19,1% - 46,4%, а ечемикът – с 3,9%. 

„През последната седмица за пръв път от началото на съответните пазарни години (юли 2020 г. за есенните и септември 2020 г. за пролетниците) е реализиран внос на ечемик и царевица през Пристанище Варна - респективно 2,2 хил. тона и 4,2 хил. тона. Все още няма данни за осъществен импорт на пшеница, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас“, се констатира още анализа.