Все още не е ясно какво точно ще означава терминът „активен фермер“, не само за България, но и на европейско ниво. Това каза по време на Националната среща на земеделските производители Георги Праматаров, началник отдел Идентификация на земеделските парцели в Министертво на земеделието и храните ( МЗХ ) , в отговор на питане на земеделския производител и член на Фермер.БГ - Agrobuls_Varna

Има два варианта – или Европейската комисия да даде конкретно определение за активен фермер, или всяка държава-членка да определи какво от нейна гледна точка означава активен фермер, обясни Праматаров.

В настоящата Обща селскостопанска политика Схемата за плащане на единица площ (СЕПП) не е обвързана с производството и това ще се запази така и през следващия програмен период. Това означава, че независимо дали даден кандидат има трактори или няма и дали изобщо отглежда нещо на земята, която е декларирал за подпомагане, не е от значение. Важното е земята да  поддържа в добро земеделско състояние, според  правилата на всяка страна-членка.

Европейската сметна палата неведнъж е установявала нарушения именно заради този подход – субсидии се получават от кандидати, които изобщо не са земеделски стопани. Именно затова се въвежда понятието „активен фермер“.  Въвеждането му ще цели да се „елиминират заявители“ като държавни и общински структури, както и такива, за които земеделското производство е второстепенна дейност. Ще се следи документално и финансово каква е основната дейност на земеделския стопанин. Това от своя страна ще доведе до още по-сериозни проверки на всяко заявление.

Според екперта от МЗХ, препоръките на Европейската сметна палата да се ограничи понятието земеделски стопанин и ползвател на земеделски земи, няма да намери подкрепа от никъде, тъй като основното правило е „необвързано с производството плащане“.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА :

Активен фермер
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!