През изминалото десетилетие изградихме престижния имидж на изложението и го превърнахме в най-мащабното събитие в агросектора, не само у нас, а и на Балканите. БАТА АГРО  стана символ на професионализъм, високи технологии, иновации и модерно мислене в земеделието. 

БАТА АГРО 2021 стартира с юбилейно издание

Това каза Даниел Минев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) по време на официалното откриване на тринайстото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО. 

“Първото издание на изложението беше през 2010 г. като всяка година надграждахме постигнатото и събирахме опит и експертиза. Благодарение на това можем да заявим, че изложбените площи се увеличиха повече от два пъти. Започнахме с няколко десетки фирми върху 16 000 кв. м площ, а днес откриваме най-голямото изложение БАТА АГРО  в историята с изложбена площ от близо 40 000 кв. м. До 5 юни 184 фирми ще представят своите предложения на гостите на изложението”, обобщи Минев.  

Гост на събитието бе и служебният министър на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков. Той обърна внимание, че модерното земеделие не може да се развива без модерна техника. 

“Развитието на земеделието е възможно чрез иновационните процеси в селското стопанство и чрез активното подпомагане на земеделското производство, както по линия на европейските фондове, така и с национални средства. Подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин, който има амбициите да се развива , да затвърждава и да навлиза на нови пазари”, каза министърът. 

По думите му подмярка 4.1 е това, от което се нуждае земеделският стопанин, желаещ да модернизира производството си

“За периода 2015-а - 2020-а година в страната са регистрирани 6505 нови колесни трактора и 942 нови зърнокомбайна. Необходимо е постепенно и плавно подновяване с нови, по-модерни и по-качествени енергитични машини - трактори и зърнокомбайни, което би довело до по-модерно, по-сигурно и по-високо производително земеделие в България” обяви проф.Бозуков. 

Относно дебата за новата ОСП, министърът заяви, че се надява да бъде постигнато решение за пакета реформи в полза на земеделците по време на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в края на юни в Люксембург.

Министър Бозуков коментира и влезлите в сила заповеди за забрана на масова и безконтролна сеч. „Разпоредил съм засилен контрол. Всичко това трябва да бъде ограничено, тъй като води до промени в климата,  намаляване на водоизточниците и  на подпочвените води. Ние не можем да ограничим изцяло сечта, защото има планова и санитарна сеч за поддържане на горите. Всички тези заповеди обхващат тези райони –устията на реките, водоизточници, ерозиращи зони и вододайни места, с което можем да запазим голяма част от българската гора“, поясни още той.