През първите десет дни на месеца физиологичните процеси при късните земеделски култури протичаха при температури под нормата.

Положението при слънчогледа не навсякъде е розово

През следващите седем дни се очаква постепенно затопляне на времето като агрометеорологичните условия ще се определят от средни температури около нормата. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 

В полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение. През периода голяма част от късните послки култури ще приключат фенологичното си развитие. Късните хибриди царевица ще достигнат восъчна и пълна зрелост. При винените сортове грозде ще протича узряване.

През периода условията ще позволяват прибирането на слънчогледовата реколта и освобождаването на полетата със царевични хибриди встъпили в техническа зрелост, прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта. 

Условията ще са подходящи за извършване на сезонните почвообработки – дълбока оран, предсеитбени обработки на полетата предвидени за сеитба със зимна рапица и зимни житни култури. 

Периодът е подходящ за подготовка на семената от пшеница и ечемик предвидени за есенна сеитба – обеззаразяване и третиране на посевния материал срещу семеннопреносимите фитопатогени, обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози.

До края на второто десетдневие на септември ще приключи оптималния агротехнически срок за сеитбата на зимна маслодайна рапица.