Времето все още позволява засаждане на лук за зелено. Мястото, което сме избрали трябва да е отцедливо, чисто от коренищни и кореноиздънкови плевели, добре огрято от слънце и защитено от вятър, с рохка и богата на хранителни вещества почва.

Подготовката на почвата трябва да сме извършили веднага след прибиране на ранния предшественик. Ако не сме наторили може да разпръснем 3-4 тона на декар добре угнил оборски тор, а след това да култивираме или дискуваме. Удобна за засаждане на голями площи е лехобраздовата повърхност, затова оформяме лехи с ширина 1,2-1,5 м и разстояния между тях 60 см.

За посадъчен материал се използват всички сортове арпаджик. И з б и р а м е луковици по-голями от 2,2 см (попска) и нестандартен лук, отпаднал при производството на лук за глави, както и дребен арпаджик, по-малък от 1 см.

Необходимият ни посадъчен материал зависи от едрината му. Ако използваме дребен арпаджик ни трябват от 60 до 80 кг/дка, а 250-300 кг/дка попска или 350-400 кг/дка нестандартни глави лук Засаждането става в лехата на бразди, оформени ръчно с мотика, на разстояние 15-20 см с дълбочина 5-6 см. Нареждаме в тях на 4-5 см една от друга луковичките и ги зариваме с мотиката покривайки ги с 3 см почва така, че да отваряме следващата браздичка.

Рано напролет с подхранваме с 15-20 кг/дка амониева селитра и окопаваме. Прибираме през март, април и май, когато лъжливото стъбло достигне дължина най-малко 70-10см и с диаметър над един см. По-късно, след май, растенията стрелкуват. Наскубаните растения се почистват от сухи леста и се навръзват на връзки по 5 или 10 растения.|