През първото десетдневие на март само на места в Южна България – Пловдив, Пазарджик, Сандански, Кърджали и Хасково паднаха валежи със стопанско значение между 20-30 l/m2, които доведоха до подобрение на почвените влагозапаси при есенните посеви.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

В началото на следващия седемдневен период се прогнозират наднормени средни температури, които ще поддържат активни вегетационните процеси при земеделските култури. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 

През останалите дни до края на периода се очаква понижение на температурите, но стойностите им ще останат около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. 

При пшеницата и ечемика ще преобладава фаза братене, а на отделни места ще се наблюдава фаза трети лист. При овощните видове ще протичат фазите набъбване и разпукване на пъпките, а на места в южните и източните райони при костилковите ще се наблюдават фазите цветен бутон и цъфтеж. При лозата ще се наблюдава сокодвижение. 

Прогнозираните минимални температури в средата на периода на места до минус 5 градуса по Целзий ще са критични за цветовете на най-напредналите в развитието си овошки, посочват експертите. 

Очакваните валежи в южните райони на страната в началото и в края на периода ще отложат предцъфтежните пръскания при трайните насаждения. 

По-подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в средата на периода, когато не се очакват валежи.