В последната седмица на март агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми за третото десетдневие на месеца, сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
 
Необичайно за началото на пролетта развитието на есенните посеви в част от полските райони на страната ще протича при незадоволителни почвени влагозапаси в 50-сантиметровия слой - следствие от поднормените валежи в края на зимата, наднормените мартенски температури и протичащата активна  вегетация при културите. 
 
В края на второто десетдневие на март най-ниски бяха  влагозапасите в 50-сантиметровия слой измерени при пшеницата на места в южните и  югоизточни райони на страната, под 65% от пределната полска влагоемнос. Най- добри, над 85-90% от пределната полска влагоемност, са влагозапасите при есенниците в северозападните райони на Дунавската равнина, посочват специалистите. 
 
В края на седмицата се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозираните стойности на минималните температури, на места до минус 2°С, при по-продължително задържане, са опасни за цветовете и завръзите на напредналите в развитието си костилкови овощни видове.
 
В края на периода се очакват валежи и подобрение на условията за поникване на засетите пролетни култури.
 
През следващия период при пшеницата ще се наблюдава масово фаза братене, а на места в североизточните райони (Царев Брод, Долни Чифлик) – и начало на фаза вретенене. При рапицата ще протича формиране на разклонение.
 
Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа.   През периода изтича оптималния срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България. В средата на третото десетдневие на март започва агротехническият срок за сеитбата на слънчогледа в Дунавската равнина (25.03-05.04).