Наднормените температури през последните дни, на места над 16-17 градуса, са нарушили покоя при есенните посеви и са провокирали преждевременно развитие при някои раноцъфтящи овощни видове (бадем, кайсия, праскова) в част от Дунавската равнина и в южните райони на страната (Петрич, Сандански). Това констатират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи за сезона температури, предупреждават агрометеоролозите. 

Възможно е да се активизират вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. 

През последните дни от периода се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури. В полските райони средноденонощните температури ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

В началото на третото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. По-малък е делът на посевите във фаза братене. При костилковите овощни видове ще се наблюдава набъбване на пъпките. 

Междуфазният период от набъбване до разпукване на пъпките е интервал, през който не трябва да се пропускат профилактичните пръскания при овошките с медсъдържащи фунгициди, напомнят експертите. Тези третирания са от изключително важно значение за редуциране на заразите от зимуващите патогени: ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка (череша, кайсия, слива) и други. 

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания при овошките, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури, ще има през първите дни на периода.