Сланите през последните няколко седмици попариха надеждите на по-голямата част от гръцките производители на череши. Късните сортове също не бяха пощадени. Според специалисти щетите са не само върху текущия вегетационен период, но ще повлияят и върху добивите през следващата година, съобщава гръцкият сайт Ypaithros. 

Измръзване унищожи черешовата реколта на Денислав Крумов

Разрушенията в моя район са достигнали 100%. На места микроклимът е запазил само определен процент от плодовете, но със значителни загуби, споделя Дионисиос Дренос, президент на Земеделския кооператив на Архангелос Пела. 

Той прогнозира, че производството ще достигне 30%-40% от средния добив.

В Архангелос се отглеждат приблизително 6 000–7 000 акра черешови дървета, с добиви над 10 000 тона годишно. Това отглеждане стимулира интереса на младите хора да се занимават със селскостопански сектор, допълва Дренос.

Размишлявайки върху цените, той изчислява, че средно те ще варират от 1,5 до 3 евро за килограм, в зависимост от сезона и качеството. 

На практика това означава, че за текущия период от нашия регион ще липсват над 10 милиона евро, подчертава производителят. 

Същата критична картина описва и Йоргос Зейкос, президент на Земеделската кооперация „Кисавос“. 

Според неговите оценки, окапването на плодовете, дори при късните сортове, ще продължи, тъй като дърветата не могат да се справят с шока, който са претърпели от сланата.

След развитието на овощното градинарство и сериозните проблеми, произтичащи от изменението на климата, той заявява, че необходимостта от инсталиране на защитни мерки (напр. системи против замръзване, градушка и дъжд) вече е задължителна. Държавата, както подчертава той, трябва да гледа на въпроса с по-голяма отговорност към производителите, защото „капацитетите ни са на предела на възможностите“.

Панайота Лиапи, производител от Ламия, е загрижена за развитието на отглеждането на череши в нейния район. Тя твърди, че метеорологичните условия играят решаваща роля, особено ако има валежи няколко дни преди жътвата.

Тя споменава обаче и погрешна тактика на някои местни производители. Те използват препарати за ускоряване на производството на череши. 

Тази тактика може да е успешна по отношение на ранното развитие (например с около 10 дни), но растението става по-уязвимо към неблагоприятни метеорологични условия, допълва Лиапи. 
 



Вижте още:

Загуби в Добруджа: Колко големи са щетите за овощарите?

Агроексперти: Резките промени на времето ще се отразят на цените на плодовете

Среща в Кюстендил за погрома по овошките

Подкрепете независимата журналистика