Значително повишаване на почвените влагозапаси, отчитат агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Падналите повсеместни, значителни валежи през изминалите дни, след продължителното засушаване, са осигурили влага за началните фази от вегетацията на есенните посеви. 

Изкупни цени на млякото

В по-голямата част от страната са регистрирани валежи до и над 50-60 l/m² - количества, надвишаващи нормите за октомври (Враца -79 l/m², Ловеч - 62 l/m², Плевен – 50 l/m², София – 68 l/m², Благоевград - 58 l/m², Сандански - 75 l/m², Кърджали – 77 l/m², Бургас - 75 l/m²). На места в Южна България валежите са достигнали два пъти климатичните норми (Пазарджик - 91 l/m², Пловдив - 72 l/m² ,  Хасково - 109 l/m²) и в тези райони почвените влагозапаси в 50 cm слой са се повишили до нива над 75 - 80% от ППВ.

Дъждовното време обаче ще продължат и през идните дни.

НИМХ: Валежите ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и допълнително ще забавят провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури. 

Агрометеоролозите предвиждат сериозни закъснения при провеждане на есенните сеитби. В средата на октомври изтичат оптималните срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България. През следващия период тече агротехническият срок за сеитбата на зимните житни култури в южните райони на страната. 

През повечето дни от периода развитието на малкото засетите до момента посеви с рапица и зимни житни култури ще се осъществява при поднормени топлинни условия. На отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) при засетите в началото на октомври есенници ще се наблюдава поникване и начално листообразуване (1-2 лист).

Стабилизиране на времето, повишаване на температурите и подобряване на условията за приключване на гроздобера от късните винени сортове грозде (Мавруд) се очаква в края на второто десетдневие, прогнозират още от НИМХ.