През повечето дни от следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури около и над нормата за първото десетдневие на март. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Очакваните валежи ще подобряват влагозапасите в 50 сm почвен слой. В края на февруари необичайно ниско за сезона беше нивото на почвените влагозапаси при зимните житни култури в 50 и 100 сm почвен слой в крайните югоизточни райони - на места под 55% от ППВ (агростанциите Сливен, Чирпан). 

Очаква се в полските райони прогнозираните средни стойности на температурите да надвишават биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. 

Условия за активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения ще се създават през втората половина от периода в централните и източните райони. 

В края на първото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава масово фаза братене. 

При овощните култури ще протича масово набъбване на пъпките. При преждевременно развилите се раноцъфтящи костилкови видове (бадем, кайсия, праскова) в крайните южни райони ще се наблюдава и фаза разпукване на плодните пъпки, а на отделни места - и цветен бутон (начало). 

По-рано от обичайните срокове в полските райони при лозата ще се наблюдава възобновяване на вегетацията. 

Критични минимални температури за напредналите в развитието си овошки не се прогнозират. 

Очакваните чести валежи до края на първото десетдневие на март на много места в полските райони ще отложат провеждането на предцъфтежните пръскания при овошките срещу причинителите на ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата и др.

Повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на предсеитбените обработки на площите и сеитбата на ранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, градински грах).