Температурите ще продължат да бъдат над нормата и през следващите седем дни. Те ще поддържат активни вегетационните процеси при зимните житни култури, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Учени и земеделци: Сушата в Добруджа продължава

При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите трети лист и братене. При костилковите овощни видове ще преобладава масово фаза набъбване на пъпките. 

В края на 7-дневния период се прогнозира понижение на температурите. Средноденонощните им стойности ще са близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията при зимните житни култури.

По-подходящи условия за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, за извършване на сезонните почвообработки и резитбите в овощните и лозовите масиви ще има през първата половина от разглеждания период. 

Прогнозираните превалявания в края на февруари и началото на март ще отложат растителнозащитните пръскания при костилковите овощни видове срещу къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене и сачмянка. 

Периодът ще бъде подходящ за засяване на арпаджик и сеитбата на спанак и моркови, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).