И през следващия седемдневен период се прогнозират поднормени температури, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и ще задържат преждевременното развитие на трайните насаждения, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Минимални стойности на температурите през първата половина от периода, на места до минус 10оС, ще са над критичните за зимните житни култури, които са във фазите трети лист и братене, уточняват агрометеоролозите. Тези стойности ще представляват опасност за някои от най-напредналите в развитието си костилкови овощни видове, встъпили във фаза цветен бутон и начало на цъфтеж (бадем). Трайните насаждения в голяма част от полските райони на страната в момента са във фазите набъбване и разпукване на пъпките. 

През следващото денонощие в по-голямата част от страната ще е облачно и ветровито с преобладаващи минимални температури между минус 9 и минус 4 градуса. Прогнозата е ниските минимални температури да се задържат и през следващите няколко дни, докато максималните постепенно ще се увеличават.

НИМХ: През периода условията ще са неподходящи за извършване на сезонните агротехнически мероприятия.

Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие на падналите валежи през първата декада на месеца, ще възпрепятства провеждането на предсеитбените почвообработки на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. В средата на периода започва агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България, обръщат внимание агрометеоролозите.