През следващия седем дни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над нормата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

„До средата на третото десетдневие на май регистрираните поднормени валежи (в повечето райони под 50% от нормите за месеца), в съчетание с високите температури и повишеното водопотребление на културите създадоха условия за изчерпване на почвените влагозапаси и формиране дефицит”, отчитат агрометеоролозите.

НИМХ: През първата половина от периода в западните райони на страната се прогнозира вероятност за по-съществени валежи и подобрение на почвената влага в горните слоеве.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите формиране и наливане на зърното. При царевицата и слънчогледа ще се осъществява листообразуване. Лозата ще отделя реса и ще цъфти, а ранните сортове череши ще узряват. 

НИМХ: Прогнозираното ветровито време с високи температури, на места до 33 градуса, в източната част на страната ще окаже неблагоприятно влияние върху цъфтежа и развитието на бобовите културите.

Преваляванията през периода ще благоприятстват разпространението и развитието на гъбни болести – мани по лозата и зеленчуковите култури, струпясване по семковите овощни видове, ранно кафяво гниене по костилковите. През повечето дни от периода неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.