Студовете заплашват реколтата на кайсиите и джанките във Варненска област. Това каза в Виолета Александрова, собственик на разсадник в село Калиманци. 
 
 
Тя отглежда в разсадника си различни видове плодни дървета, сред които круши, ябълки, праскови, кайсии, сливи и някои южни плодове като райска ябълка, киви, дрян, хинап и др. 
 
Фермерът обясни пред Фокус, че ниските температури влияят изключително много върху развитието на дръвчетата, като през 2018 г. дори са имали случай на близо 50% смътност при фиданките по време на зимните студове. 
 
„В момента всички е цъфнало и най-вероятно ще изпадат и ще изхвърлят цветовете, заради студовете. Тук сутрин имаме минус 4 или минус 5 градуса. При джанките и техните цветове също измръзват при този студ“, каза Виолета Александрова. Тя посочи, че сланите имат благоприятно влияние върху овощните дръвчета, които в момента се развиват, тъй като те задържат нужната влага в почвата. 
 
„Очаква се суша. Това вече ще се отрази малко по-късно, за момента не, защото все още има влага. А тези сутрешните роси, слани, помагат на дръвчетата, не им вредят“, заяви Виолета Александрова. По думите й младите дръвчета до 1 година не са податливи на температурите. 
 
„При малките дръвчета, които са в разсадника, засега нямаме проблеми. Единственият проблем е, че чакаме да изникват костилки, които са засети миналата есен и заради липсата на дъждове, най-вероятно ще закъснеят“, обясни Александрова. 
 
По думите й при липсата на дъждове в следващите месеци, хората, които гледат овощни дръвчета ще трябва да наблегнат изключително сериозно на капковото поливане, тъй като липсата на вода ще забави растежа на фиданките, а те трябва да бъдат минимум 8 милиметра до края на юли, за да могат да бъдат ашладисвани.