За повишена вероятност от локални, интензивни валежи, градушки и риск от разпиляване на узрялата зърнена реколта, предупреждават в прогнозата си за следващите седем дни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Валежите през първата половина на юни, надвишили на много места в страната месечните норми (Враца - 146 l/m², Кнежа – 67 l/m², Разград - 116 l/m², Шумен - 110 l/m²,  Добрич - 60 l/m², Драгоман - 92 l/m², София – 137 l/m², Пловдив - 93 l/m², Чирпан - 73 l/m², Карнобат - 77 l/m², Бургас - 61 l/m²), наводниха земеделски площи, нанесоха щети по черешовата реколта (напукване на плодовете). 

Причинили са и полягане при част от пшеничните посеви на места в източните райони (около 10% в североизточните райони), отчитат агрометеоролозите.

Стабилизиране на времето и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в началото на третото десетдневие на юни. 

През периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с ускорени темпове, при температури около и над климатичните норми. При слънчогледа ще протича формиране на съцветие. Част от ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза изметляване. При есенните посеви ще се наблюдават различни фази на зрелост. Във високите полета при зимните житни култури ще протича преход от млечна към восъчна зрелост. При пшеницата в полските райони ще преобладава восъчна, а при ечемика – пълна зрелост. 

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве на много места в страната, с изключение на крайните югозападни райони, ще бъде причина за отлагане жътвата на ечемика. 

Честите валежи и градушки през първото и второто десетдневие на юни са предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: мани по зеленчуковите култури и лозата, струпясване, съчмянка и кафяво гниене по овошките. 

Подходящи условия за провеждане на изоставащите растителнозащитни пръскания ще има през втората половина от периода, през по-хладните часове от деня. При ранните летни сортове овошки за борба с болестите и вредителите трябва да се използват препарати с кратък карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.