Горещо време с температури, по-високи от нормалните, и динамични промени в атмосферата ще определят развитието на основните земеделски култури до края на следващата седмица.

Критичен период за лавандулата

В началото на лятото прогнозираните екстремно високи максимални температури - на места до 37-38 градуса, ще затрудняват вегетацията на пролетните култури, предупреждават агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Високите температури ще имат негативно въздействие върху формирането на репродуктивните органи при някои зеленчукови култури - градинския фасул, домати, пипер краствици и други.

В съчетание с ниска атмосферна влажност жегите може да причинят окапване на цветовете и завръзите. Понижение на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури се очаква около 25 юни.

Пшеницата в полските райони ще навлиза масово във восъчна и пълна зрелост, а по високите полета – в млечна и в преход към восъчна зрелост. 

При слънчогледа ще се осъществява образуване на съцветие, а на места в Дунавската равнина - агростанциите Бъзовец, Павликени, при посевите ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж. 

Царевицата е в период на листообразуване. В края на следващата седмица при ранните хибриди ще се наблюдава начало на фаза изметляване. Дотогава царевичните посеви трябва да се обследват за един от икономически най-важните вредители - царевичния стъблопробивач

При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност – 10 броя яйчни купчинки на 100 растения, е необходимо навременно инсектицидно третиране срещу младите ларви преди вгризването им в стъблата.

Валежите през периода на много места в страната, с изключение на югоизточните райони и по Черноморието, временно ще възпрепятстват жътвата на ечемика и пшеницата. 

Прогнозите сочат отново повишена вероятност за градушки, риск за полягане на посевите и разпиляване на зърното. След градушка се препоръчва засегнатите зеленчукови култури и лозите при първа възможност да бъдат третирани с медсъдържащи фунгициди.