В края на август на места в полските райони от страната - Велико Търново, Сливен, Кнежа, Драгоман, Плевен, Свищов, Разград, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Враца паднаха валежи между 15-25 l/m2, които макар и ненавременни за късните пролетни култури подобриха условията на почвено овлажнение в обработваемия орен слой, след задълбочилото се лятно засушаване.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ.

Температурните условия ще се определят от средноденонощни температури под климатичните норми. Прогнозираните валежи със стопанско значение в средата на периода предимно в районите от Югозападна България ще подобрят повърхностното почвено овлажнение. През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При късните хибриди ще протича млечна зрелост и преход към восъчна. 

При късните зеленчукови култури и трайните насаждения ще протича узряване на плодовете.

През периода в районите, където се очакват валежи и подобрение на почвеното овлажнение условията ще позволяват качественото провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на зимната рапица. 

Влажното време ще е предпоставка за развитие и заразяване с късно кафяво гниене по плодовете на овошките и сиво гниене по зреещата гроздова реколта. Ветровитото време и преваляванията ще ограничават възможностите за извършване на растителнозащитните пръскания.