През следващите седем дни вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат отново при нестабилно, с чести превалявания и колебания в температурните условия, време. 
 
Пo-съществени валежи се очакват през втората половина на периода в Западна и Централна България, които ще окажат положително влияние върху почвените влагозапаси. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
Остава вероятността за опасни метеорологични явления – пороен дъжд, силен вятър, град и слана за посевите и трайните насаждения, допълват експертите. 
 
През периода при зимните житни култури ще се наблюдават фазите вретенене, преход от вретенене към изкласяване и изкласяване. При посевите с рапица ще продължава фаза цъфтеж и формиране на шушулки. 
 
При семковите и костилковите овощни видове ще се осъществява наедряване на завръзите. При лозовите насаждения ще протичат фазите образуване на съцветия и цъфтеж.
 
Условия за работа на полето и извършване на растителнозащитни пръскания - срещу мана по лозата; листни въшки, ранно кафяво гниене и струпясване при овощните видове; септориози и ръжда по зимните житни култури, срещу вредната житна дървеница и житната пиявица. 
 
Подходящо за това време се очертава през първата половина от следващите седем дни, допълват експертите.