Настъпилото застудяване в края на ноември и началото на декември е довело до затихване, а в част от западните и централните райони на страната, където паднаха валежи от сняг, до прекратяване на вегетацията при есенните посеви, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Декември идва с последните плащания за годината

Прогнозата за следващите дни е за променливо време - ще се редуват краткотрайни застудявания с наднормени температури.

Среднонощните температурни стойности в по-голямата част от страната няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Изключения ще се наблюдават на места в източните и крайните южни райони, където при пшеницата и ечемика ще протичат забавени вегетационни процеси, но те няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите, обясняват агрометеоролозите.

В края на първото десетдневие на декември при засетите през ноември зимни житни култури ще се наблюдават фазите поникване и трети лист. Малка част от пшеничните посеви, предимно тези засети през октомври (в агротехнически срок) са във фаза братене (Новачене, Д.Чифлик), в която растенията успешно зимуват.

НИМХ: През периода критични минимални температури за есенниците не се прогнозират.

Очакваните повсеместни и значителни валежи ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните почвообработки.