От години рентите в Добруджа нямат абсолютно никаква конкуренция с останалите райони на страната. Собствениците на земя в Добричка област получават през последните стопански сезони средно по 100 лв./дка. Първенство държи община Балчик, в която рентите достигнаха 120-130 лв./дка.

Земеделец от Добруджа: Чакаме цена за зърното!

По данни на Статистическия институт рентите в Добруджа са двойно по-високи в сравнение с тези в останалите части на страната. През последните шест години сумите, давани на арендодателите в Добричка област, почти не се променят и варират средно от 80 до 91 лв./дка, показва статистиката. Големият въпрос е какво ще се случи през следващите месеци, в които собствениците на земя ще търсят пак толкова? 

Очакванията за високи ренти са на фона на една тежка за Добруджа стопанска година, съпроводена от силно засушаване и изключително ниски добиви. 

„Много е важно какви са договорите между арендодател и арендатор. Те могат да бъдат два вида”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „В единия вариант в договорите е фиксирано, че ще се изплащат 30 % от произведената продукция. В другия са посочени твърди ренти”.

Дали обаче земеделските стопани, било то частни производители или земеделски кооперации, ще успеят да се справят с финансовите тежести? 

В съседната Силистренска област минималният размер на рентите е 70 лв./дка, а максималният – 95 лв./дка. През 2019 г. дори достигнаха 100 лв./дка, само в отделни населени места се изплатиха 60 лв./дка, посочи Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации. 

Част от кооперативите в Силистренска област вече започнаха с авансовото изплащане на рентите. Очертава се собствениците на земя да получат около 50 лв./дка.

В някои от стопанствата са успели да реализират реколтата от слънчоглед на добри цени – до 900 лв./тон и това дава възможност за ренти от порядъка на 50-60 лв./дка. Все още обаче се чака раздвижване на пазара на зърно, допълни още Боянов.