Центърът за оценка на риска по хранителната верига у нас публикува становище за оценка на риска от навлизането на вредителя Thaumatotibia leucotreta (фалшив молец) на европейска територия.

Нов модел земеделие - въглеродно

Европейската комисия е поискала от Експертната група по здраве на растенията (Панел PLH) на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) да оцени досие от Израел, в което е описано прилагането на системен подход за намаляване на риска от навлизане на Thaumatotibia leucotreta (фалшив молец) на територията на Европейския съюз (ЕС) чрез търговия с цитрусови плодове.

T. leucotreta е карантинен вредител за Съюза и е включен в списъка с приоритетни вредители в ЕС. Произходът му е от Африка (на юг от Сахара) и е открит за първи път в Израел през 1984 г. върху макадамия.Този вид е полифаг с широк спектър от растения гостоприемници. Понастоящем е известно, че видът се среща по 105 рода растения в 51 семейства, обхващащи над 130 различни растителни вида, а асортиментът гостоприемници включва както култивирани, така и диви видове.

В Африка фалшивият молец е сериозен вредител по култури с голямо икономическо значение като авокадо, какао, кафе, цитрусови плодове, памук, гуава, царевица, манго и праскова.

T. leucotreta е поливолтинен вид насекомо, който може да развие от две до пет припокриващи се поколения годишно, в зависимост от температурата, наличната храна, фотопериода, влажността, географската ширина и ефекта на хищниците и болестите. Една женска може да снесе до 800 яйца. След излюпване ларвите се хранят вътре в плодовете, ядките, шушулките, семената, цветните пъпки, памучните килийки и др. При цитрусите е възможно наличието на от една до три ларви на цитрусов плод. Ларвите обикновено се хранят точно под повърхността на плодовете.

Какавидират в листата под растенията гостоприемници, в паднали плодове, прикрепени към кората на дървото или към всякакви изкуствени конструкции или повърхностни, складове и опаковъчни станции. 

Наличните фитосанитарни мерки в страната износител включват официална регистрация на производителите и опаковъчните станции, участващи в износа на цитрусови плодове. В няколко точки от производствената верига се извършва инспекция, за да се провери съответствието със системния подход (пунктове за вземане на проби в производствената, опаковъчната и транспортната верига). T. leucotreta е чувствителен към студ и смъртността настъпва при температури под нулата, поради което студената обработка на цитрусовите плодове след прибиране на реколтата се предлага като самостоятелна мярка в производствените райони. 

В Европа действат специфични изисквания за внос относно плодовете на пипер (Capsicum), цитрусови (Citrus spp.) (различни от лимон – Citrus limon и лайм – C. aurantiifolia), праскова (Prunus persica) и нар (Punica granatum). За фалшивия молец по цитрусови плодове внос от Израел е дадена експертна преценка за вероятността от свобода от вредителя след оценка на мерките за намаляване на риска и системният подход прилаган в страната износител, действащ върху T. leucotreta, включително всякакви несигурности. Панел PLH счита с 95% сигурност, че между 9 863 и 10 000 цитрусови плода на 10 000 ще бъдат свободни от този вредител. 

Какво още включват мерките за борба с този вредител, вижте тук.