Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството връчи на официална церемония в курорта „Слънчев ден“ наградите „Зооинженер на годината – 2022“.  

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Зооинженерът е архитектът в животновъдството. Той е развъдчик, селекционер, технолог, икономист и не на последно място мениджър, обявиха организаторите при излъчването на всички номинации. Общо 9 бяха номинираните зооинженери в четири категории - за селекционер, мениджър, проспериращ млад зоониженер и награда за цялостен принос в развъдната дейност.

„Днес отдаваме заслужена почит и уважение към хората, без чиято дейност е невъзможно съществуването и развитието на животновъдството“, заявии изп.директор на ИАСДРЖ Георги Йорданов, който връчи наградите на отличените.

В категорията селекционер на годината престижното отличие беше връчено на зооинженер Атанас Панайотов, който 50 години работи в областта на овцевъдството. Джанер Али беше отличен за мениджър на 2022 г. Младият мъж ръководи производствената дейност на най-големия свинекомплекс на Балканите, разположен у нас. В него общото поголовие е 100 000 прасета. 


Оспорвана се оказа категорията за проспериращ млад зооинженер. В нея челната позиция си поделят Мария Коевска, специализирала в селекцията на овце от породата Лакон и Никола Бояджиев, отглеждащ вече 15 години говеда, пчели, пернати и риба. Наградата за цялостен принос в развъдната дейност получи проф. Радослав Славов. Той е специалист по овцевъдство  и козевъдство, дългогодишен преподавател и в последствие декан на Аграрния факултет при Тракийския университет. Ученият е главен селекционер в Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо франс в България. 

Церемонията за обявяване на „зооинженер на годината“ е организирана от ИАСРЖ съвместно с Министерството на земеделието, Съюза на зооинженерите в България, водещите аграрни университети в страната, Селскостопанска академия. На форума се събраха фермери, представители на научни институти, развъдни организации и зооинженери.