Шест съюза ще съветват Министерството на земеделието, храните и горите по въпросите, касещи сектор „Плодове и зеленчуци“. През следващата седмица ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между браншовите организации и ресорното ведомство. Това съобщи Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз за Фермер.БГ.
 
 
Организациите, които ще бъдат включени в меморандума са: Съюзът на дунавските овощари, Добруджанския овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я),  Асоциация „Български пипер“, Съюзът на градинарите и Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ).
 
„Няма да има съветник с този ресор, а ще се създаде рамка, в която министерството и бранша да работят заедно по въпросите, свързани с плодовете и зеленчуците. Консултативният съвет е голяма форма и той се провежда по-рядко и то когато има проблеми. Идеята е тази група да работи оперативно към Консултативния съвет, който е по-тромав като структура. Така ще се мине на едно по-мобилно и работещо ниво“, смята Търпанова.
 
Самата идея тръгва от това, че на сектор „Плодове и зеленчуци“ му трябва представител – топла връзка между министъра, бранша и отделните звена в министерството.
 
„Първоначално искахме това да бъде един човек. След това обаче се случиха няколко събития, едно от тях беше освобождаване на съветника по животновъдство. Направихме среща с министъра и той елегантно излезе от ситуацията, че след като няма съветник по животновъдството, не е нужно да има и съветник по плодове и зеленчуци. В последствие това предложение се трансформира в това да има меморандум между работната група, която е с председатели на 6 асоциации в областта на плодове и зеленчуци и самата работна група да бъде като съветник на министъра. Целият август обаче нямаше срещи. Разговарях с г-н Антон Величков и той каза, че всичко било готово по меморандума и ни го изпрати за последно оглеждане“, обясни за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я.
 
До вчера, 18 септември, браншовите структури са имали време да реагират. Все още не е ясна датата кога ще бъдат свикани съюзите, за да подпишат меморандума, но очакванията са това да стане през новата седмица.
 
„Надявам се в най-кратко време да бъде подписан този меморандум за сътрудничество и да работим в реално време. И вместо да си преразказваме или да си говорим чрез пресата, да имаме пряк диалог“, добави Петков.