Вратички в законите позволяват кражба на разработени земеделски площи. За това алармира пред Фермер.БГ овощарят от Русенско Милен Гаджев, който разказа как е възможно да ти откраднат овощната градина.
 
„Искам да уточня, че не става въпрос за кражби на продукция, става въпрос за кражба на цяла овощна градина. Искам да обърна внимание на законите в България, които разрешават закупуването на идеални част от ниви, заобикаляйки закона, без знанието на останалите собственици. Може би много хора не знаят как става това нещо, но аз ще разкажа как се получи в моя случай. Наел съм земя от баща ми, който е съсобственик в нива. На тази нива засаждам овощна градина. След това някой от другите съсобственици се сеща, че искат да си продаде идеалната част. Без да се обърне към нас като останали собственици, намира купувач...
 


За да ни избегне нас и да не разберем за сделката, правят първо, аренден договор от нейно име за целия парцел, заедно с овощната градина, след това правят дарение на малка идеална част, с което правят съответния купувач съсобственик в тази нива и след това правят покупко-продажба. И така, по този начин трето лице закупува идеална част от овощната градина, съответно с предварително направен аренден договор до 2050 г., с който ми ограничават достъпа до моите насаждения“, обясни Милен Гаджев.
 
Потърпевшият овощар е категоричен, че „трябва много сериозна законодателна инициатива, за да се спре това масово заобикаляне на закона за закупуване на идеални части без знанието на останалите собственици. По закон, продажба на трето лице на идеална част може да се извърши само, ако продавачът е предложил на всички останали съсобственици тази негова идеална част, но те са му отказали. Но чрез дарение и последваща продажба този закон се заобикаля. Това е недопустимо“, коментира земеделецът.