В присъствието на кметове на общини и земеделски производители в Гранитната зала на Министерски съвет бяха връчени първите договори по проекти на Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020, предаде репортер на Фермер.БГ. Договорите връчиха премиерът Бойко Борисов, земеделският министър Десислава Танева, зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов. 

 
Сключените договори по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” са 66 на обща стойност 3 366 616,20 лева. 
 
Четирима земеделски производители получиха и договори от подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на Мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата, чиито размер на одобрена субсидия е 5 139 419 лв.



В началото на годината влязохме с програма, която беше върната, пренаписахме я отново, беше одобрена. Отворихме 4 мерки по нея тази година. Започваме на днешния ден да сключваме първите договори по новата ПРСР 2014-2020 г., по която до 2020 г. 2, 9 млрд. евро ще са на разположение на българския бизнес, земеделието и общини", каза по време на церемонията министър Десислава Танева.
 
 
Днес се връчват подготвителните договори за изработването на стратегиите на местните инициативни групи. Това е един нов елемент в новата ПРСР 2014-2020, финансираме общините за изработването на стратегиите. Днес сключихме договори с 66 местни инициативни групи, които обхващат 119 общини. На този етап покриваме само 47% от територията на страната, в момента тече прием по втората заявка за получаване на тези стратегии. Амбицията ни е само до края на годината да имаме над 65% покрити територии. Нов елемент в ПРСР, който да допринесе качествено за написване на качествени стратегии, за да можем да достигнем резултатите от новата програмата, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!