Управител на врачанска фирма отива на съд, защото продал без да има това  право зърното на земеделски стопанин, поверил му продукцията си за съхранение. Това съобщиха от окръжната прокуратура във Враца. 
 
 
През пролетта на 2011 г. земеделския стопанин от Монтана сключил договор с фирмата на обвиняемия да съхранява слънчогледово семе и пшеница, без право да продава стоките на трети лица, да ги заменя и подменя без изрично писмено нареждане от страна на фермера. 
 
В изпълнение на сключения договор през месец ноември - декември 2011 г. 1368,700 МТ пшеница и 1458,488 МТ слънчогледово семе били транспортирани и приети в зърнохранилището в град Враца. Били съставени констативен приемо-предавателен протокол и складова разписка. Зърното следвало да се съхранява, докато бъде постигнато съгласие за окончателна продажна цена, пише в обвинителният акт на прокуратурата. 
 
Само че в началото на май 2012 г. земеделският производител решил да провери как се съхранява зърното и се обадил в склада. 
Служителят на зърнохранилището обяснил, че пшеницата и слънчогледа били извозени по разпореждане на управителя. 
При изясняването на случая първоначално обвиняемият отрекъл да е продал зърното. Впоследствие обаче признал за стореното, като заявил, че не му било платено.
 
Снимка:pixabay.com
 
В хода на досъдебното производство е установено, че приетите от фирмата-съхранител  слънчогледово семе и пшеница са извозени от склада и продадени на три дружества. Според заключението на съдебно-икономическа експертиза общата им пазарна стойност възлиза на 1 854 290,34 лева.
Окръжната прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт срещу недобросъвестния управител и ако съда го признае за виновен, ще получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, според Наказателния кодекс.