Въпреки изключително строгите мерки, изграждането на огради по границата с Полша, масовата информационна кампания и строгия контрол върху свинефермите, федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер потвърди първия случай на африканска чума по свинете (АЧС) в Германия. Засега болестта е доказана при мъртва дива свиня, открита в провинция Бранденбург, съобщава agrarheute.com.

Свиневъди предпочитат стопанства за угояване на прасета

"Ако фермерите в Бранденбург претърпят загуби в резултат на кризисните мерки, държавата ще застане зад тях.  Едно трябва да е ясно, освен че трябва да се борим с епидемия, засегнатите ферми трябва да бъдат стабилизирани," увери премиерът на провинция Бранденбург Дитмар Войдке. За целта ще бъде използван Фондът за финансова подкрепа в борбата с болестите по животните. "Ако тези пари не са достатъчни, ще разгледаме заедно с държавната асоциация на земеделските производители какво може да направи правителството", допълни той.

Заради случая на АЧС в Бранденбург сега се прилагат по-строги ограничения за фермерите в региона. Зоната в радиус от 3 км около мястото на открития труп е оградена. Навлизането в нея е забранено, за да не се плашат другите диви свине в района и да не излязат от него.  

Допълнителен радиус от 15 км е определен като рисков. Тази зона се простира и до съседния район Одер-Шпрее и чак до Полша. В него важат допълнителни строги мерки и ограничения:

•    Забрана за лов на всички видове дивеч, за да не се изгонват дивите свине от района;
•    Интензивен лов на дивеч от обучен персонал и с участието на местни ловци;
•    Създаване на пунктове за събиране на убит дивеч;
•    Безопасно изхвърляне на всички трупове на диви свине при спазване на хигиенни условия;
•    Забрана за реколтиране на площи с царевица, за да не се изгонят глиганите от района.
•    Забрана на транспортирането на свине и доставки на свинско месо.

Освен това германските власти ще проверят всички свинеферми в региона, за да бъде потвърдена тяхната биобезопасност и да бъдат ангажирани свиневъди, които са и ловци.

Защитата на околните свинеферми е основен приоритет, заяви министърът на здравеопазването Урсула Ноненбергер. Свинарникът, който е най-близо до обекта, е на около 7 км.

Икономически рискове

Поради факта, че Германия вече не се счита за страна, незасегната от АЧС, сега пред нея стои заплахата от колапс в търговските отношения с трети страни, особено износа за Азия.

От 11 септември Южна Корея няма да приеме нови пратки на свинско месо от Германия и тези, които са на път, ще бъдат тествани за АЧС, информира Ройтерс.

Статистиката за 2019 г. сочи, че вносът на свинско месо от Германия в Южна Корея възлиза на около 18% (над 421 хил. тона). Припомняме, че точно преди година азиатската страна също беше засегната от това заболяване. Там бяха потвърдени 14 огнища на АЧС, в резултат на което бяха ликвидирани 145 хиляди прасета.

Понастоящем месопреработвателната промишленост на ЕС очаква реакция от Китай, а от решението й ще зависи дали кризата на пазара на свинско месо в ЕС ще бъде по-малка или по-голяма. Към днешна дата е несигурно дали Китай признава принципа на регионализация по отношение на честотата на заболяванията и доставките на месо могат да продължат от зоните, свободни от АЧС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чумата по свинете продължава да взема жертви

Свиневъди сами се отказват да регистрират личните си стопанства

Десетки нови случаи на Африканска чума