Мобилна кланица, база за сортиране на зеленчуци, овцевъдна ферма – са част от новите селскостопански инвестиции в Пловдивско по време на пандемията, информира Марица.

Схемата за дребни земеделски стопани: Ще има ли промени в новия програмен период?

Според регистрираните инвестиционни предложения в Регионалната инспекция по околната среда и водите най-много средства се влагат в животновъдството

Овцеферма с производство на тор за земеделските площи е готова да заработи в село Градина.

50 животни ще се отглеждат пасищно за производство на мляко и месо. Доилното ще е с агрегат и свързано с дезинфекционно помещение.
В имота има изградена торова площадка за временно съхранение на твърдата и течна торова маса. Освобождаването на торището ще става периодично, като с торовата маса ще се подхранват земеделски площи“, пише регионалната медия.

Кравеферма с 200 животни и торова площадка в село Паничери, община Хисаря, предстои да бъде изградена.

Собственикът ѝ дава заявки, че в резултат на дейността няма да има замърсяване на подземни и повърхностни води. 

Малки праценца за угояване ще се отглеждат близо до Първомай.

Когато достигнат тегло от 10-15 кг те ще се предават на други частни стопани за доугояване Инвестицията предвижда стопанство с 25 майки, като очакваният брой прасенца за годината е 400.

Позната фирма „Ведраре“ в Карлово също ще инвестира в още новости тази година. Предстои изграждането на котелно за производство на пара с компресиран природен газ - метан, който да обслужва целите на млекопреработката. Отново в Карловско, друг инвеститор ще разположи мобилна кланица за добив и транжиране на месо от собствени преживни животни в село Розино. Обектът ще е с дневен капацитет от 2 броя животни 

Освен инвестиции в животновъдството, голяма такава предстои да бъде направена и за сортиране на зеленчуци в село Градина

База за селскостопанска продукция ще бъде разположена върху близо 8 декара.

В нея ще се извършва сортиране и заготовка на зеленчуци, които се произвеждат в съседния оранжериен комплекс. Между парниците и новопостроената обслужваща сграда ще има товарна площадка, която ще осигурява достъпа до базата. Предвидено е и изграждането на трафопост, сондажен кладенец и на 12 паркоместа за клиентите и персонала.