През 2020 г. общият обем на производството на агротехника в света се изчислява на 142 млрд. евро, като 38 млрд. евро от тях са в Европа. Въпреки пандемията от COVID-19, несигурността и затруднените доставки на машини и оборудване, пазарът на земеделска техника се справи задоволително с кризата. Това каза Фредерик Мартин - президент на SIMA, по време на специалната пресконференция на изложението, достъпна само за журналисти. Трактор.БГ беше част от международното събитие.

Поръчките на земеделски машини продължават да се увеличават

 “Производството на агротехника само във Франция нарасна с 6 млрд. евро през 2020 г. Все пак не трябва да забравяме, че страната е четвъртият по големина пазар за селскостопанско оборудване в света и вторият в Европа”, добави Фредерик Мартин.

По думите му въпреки коронакризата повечето европейски държави очакват положителна тенденция при продажбите на агротехника. Проблем обаче остава доставката на машините.

“Днес, в началото на 2021 г., повечето производители изпитват затруднения с доставките на агротехника извън конкретната държава. Именно оттук идва и притеснението на производители и дилъри за самите поръчки. 

Като цяло свиването на износа оказа отрицателно въздействие върху цялостното производство, като през първите 10 месеца на 2020 г. спадът е 7%. 

В края на месец декември 2020 г. след продължителното догонващо производство изчислихме, че оборотът на производителите на агротехника може би ще намалее между 2 и 5% през 2021 г.”, обясни още президентът на SIMA.

Именно в тази връзка земеделското министерство на Франция предприе сериозни мерки, за да подпомогне не само фермерите, но и производителите на техника. Ресорният министър на страната Жулиен Денорманди обясни повече за предприетите мерки:

“Франция стартира план за възстановяване. Той включва 135 млн.евро, с които ще се подпомогнат производителите на агротехника. Отделно са предвидени други 85 млн. евро за придобиване на ново оборудване”.

Въпреки трудната 2020 г. оптимизмът както на френския, така и на европейския пазар постепенно се завръща. Това показва и барометърът на CEMA, който намеква за постпандемични надежди през 2021 г. и постепенно възвръщане на нивата от преди COVID-19.

По време на пресконференцията стана ясно, че следващото издание на SIMA ще се проведе през 2022 г. във френската столица. Изложението е предвидено за 6-10 ноември 2022 г., като именно тогава то ще отпразнува своето 100-годишно издание. По този повод форумът ще представи и своето ново лого в Париж.