Няколко съоръжения за съхранение на зърно в Украйна са били повредени от началото на руската инвазия, според снимки на американското правителство, информира Ройтерс.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

САЩ разполагат с информация, че руската армия е атакувала складове за зърно в Източна Украйна, според американски служител, с когото агенцията е разговаряла.

“Към края на март най-малко шест зърнохранилища са били повредени в резултат на подобни атаки”, каза източникът пред Ройтерс.
Украйна през 2020/21 г. беше четвъртият по големина износител на зърно в света.

“Безразсъдните атаки срещу тези зърнохранилища са отличен пример за това как войната на Путин засяга пряко цивилните в Украйна и заплашва продоволствената сигурност по целия свят”, каза американски служител, цитиран от Ройтерс. 

Удари по запасите от храни и складови площи могат да доведат до недостиг и по-високи цени във вече уязвимите икономики.
По време на военния конфликт руските власти никога не са казвали, че военните им са нанасяли удари по складове за зърно в Украйна.

На 30 март Украйна обвини Русия, че целенасочено проваля сеитбата. 
Украйна беше четвъртият по големина износител на зърно в света през сезон 2020/21, според данни на Международния съвет по зърното, като повечето от стоките ѝ се изнасяха през Черно море. Но тъй като войната бушува по голяма част от крайбрежието, търговците са принудени да транспортират зърното с железопътен транспорт.
Развитието на събитията повдига въпроси колко зърно ще може да произведе Украйна тази година поради конфликта. В същото време Русия обеща да отвърне на западните санкции, които засегнаха тежко нейната икономика.

Предполага се, че ограничаването на износа на пшеница и торове е на първо място в списъка на Москва, което може да има допълнителни последици за световното предлагане на храни и за повишаването на техните цени. По-рано председателят на Държавната дума на Русия предложи износът на зърно да става само срещу рубли в отговор на западните санкции. 

Износът на украинско зърно през март беше четири пъти по-нисък от нивата през февруари, поради руската инвазия, съобщи украинското  министерство на икономиката. 

Мартенските доставки на зърно в чужбина включват 1,1 млн. т царевица, 309 хил. т пшеница и 118 хил т. слънчогледово масло, сочат данните.