Около 115,4 милиона долара са необходими спешно, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията с продоволствената криза и влошаването на доставките на храни в Украйна. Това се казва в становище на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Спешно трябва да се подкрепят украинските фермери при засаждането на зеленчуци и картофи през този сезон. Освен това на фермерите трябва да им се позволи и да получат достъп до нивите, за да се погрижат за реколтата от пшеница. 

В тази връзка от FAO удвоиха първоначалната си заявка от 50 млн. долара за подкрепа на 376 660 малки и средни земеделски домакинства или почти един милион души до декември 2022 г. 

„Достъпът, производството и цялостната наличност на храна са в много лошо състояние в много части на Украйна в резултат на войната, усилията за засилване на селскостопанското производство и функционирането на веригите за доставка на храни ще бъдат от решаващо значение за предотвратяване на продоволствена криза през 2022 г. и 2023 г.“, каза Рейн Полсен, директор на FAO по извънредни ситуации и устойчивост и добави:

„FAO иска да подкрепи текущия пролетен сезон на засаждане и да предотврати евентуалният провал на прибирането на реколтата от полето, което обикновено се случва през юни-юли и може сериозно да застраши продоволствената сигурност в страната. Няма време за губене и фермерите не могат да се подготвят за есента”, каза още Полсен. 

FAO изчислява, че една трета от реколтата през тази година няма да бъде събрана, а също толкова от земеделската земя няма да бъде обработена. 

Ситуацията се влошава и от намаления достъп до важни селскостопански суровини. Предварителните данни, събрани от FAO, показват, че земеделските производители се нуждаят от пари, за да доставят суровини и услуги за производство на храни и да поддържат дейността си. 

Предоставянето на семена за различни култури, заедно с парични средства ще гарантира спазването на сезонните срокове за производство на храни, посочват от организацията. 

Подкрепата за животновъдите пък ще включва транспорта на дребни животни, ветеринарно-санитарни суровини и фуражи, за да се даде възможност на уязвимите домакинства да произвеждат мляко, месо и яйца, които да задоволяват нарастващото търсене.  

Финансирането от страна на FAO към днешна дата е 8,5 млн. щатски долара и достига до 70 941 души. Средствата ще подкрепят и дребните земеделски производители да поддържат минимално производство на храни чрез предоставяне на семена и ключови селскостопански суровини.