Европейското селско стопанство е в повратна точка. Това заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски по време на конференцията "Здравето на растенията в ерата на изменението на климата" в Белведере. Той добави, че то трябва да премине към устойчиво производство на храни, пише SadyOgrady.

Новият еврокомисар по земеделието поиска повече пари за фермерите

Според Войчеховски проблемът със здравето на растенията е част от двете основни стратегии на Европейския съюз. Първата е новата европейска зелена сделка, която представлява голямо предизвикателство за европейското селско стопанство, и стратегията от фермата до вилицата, която цели устойчив процес на производство на храни.

Еврокомисарят смята, че шансът на европейското селско стопанство е да премине към устойчиво производство на храни. Той посочи, че не масовото селскостопанско производство, а по-малко ефективното производство, основано на семейни ферми, е по-близо до устойчивото развитие.

По време на конференцията комисарят се обърна към учените, работещи във сферата на селското стопанство, като ги насърчи да кандидатстват за безвъзмездни средства за изследвания и развитие в областта на здравето на растенията. Той добави, че в новия бюджет за 2020-2027 г. ще има около 10 милиарда евро за тази цел.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.