Повечето страни в Европейския съюз дадоха своя глас в понеделник, 27 март, срещу разрешаването на отглеждането на две нови ГМО култури в Европа, съобщава agropages.com. Вотът обаче не постигна „квалифицирано мнозинство“, така крайното решение е в ръцете на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Какво мисли вторият по големина производител на ГМО-култури за ГМО

Правителствата на ЕС бяха помолени да гласуват бъдещето на два сорта ГМО царевица – 1507 на Pioneer и Bt11 на Syngenta, които убиват инсектите, като произвеждат собствен пестицид и също така са резистентни към определени хербициди.

Правителствата също така трябваше да решат дали да разширят употребата на MON810 на Monsanto, резистентна на инсекти царевица, която се отглежда основно в Испания, но е забранена за отглеждане в редица страни.



Повечето страни гласуваха срещу ГМО културите, но вотът им не е решаващ. Сега окончателното решение ще бъде взето от президента на ЕК.

Според Мют Шипф, активист от Friends of the Earth Europe, Жан-Клод Юнкер може да вземе страната на мнозинството, а също така и на фермерите и гражданите, които не искат да консумират генномодифицирани храни. Не е изключено обаче да подкрепи мегакорпорациите.

В края на миналата година 55 ГМО култури бяха одобрени за внос в Европа. Макар да е разрешена употребата им от хора, на практика те се използват като фураж за животните.



Неколкократни научни изследвания на ЕС заключват, че ГМО културите са еднакво безопасни за хората и за околната среда и не са по-различни от традиционните им аналози. Въпреки това много потребители се съпротивляват срещу развиването на този тип технологии.

MON810 е единствената ГМО култура, която се отглежда в Европа. Картофът, разработен от германската компания BASF, получи одобрение през 2010 г. Производителят го изтегли от пазара две години по-късно.