Водните запаси у нас са критични и има риск за зърнената реколта тази година, заявиха пред Фермер.БГ агрономи от различни краища на България.  Падналите валежи от сняг и дъжд в края на Януари спасиха частично тежкото положение при есенниците, но са крайно недостатъчни за пълноценното развитие на реколтата. Водните запаси в планините са изключително минимални според данни на метеорологичните служби.

 

Тази година се очаква разходите за производство на зърно да се повишат заради нуждата от повече торове и листно подхранване. Заради сушата обаче, съществува риск от прегаряне на реколтата, ако количествата торове не бъдат съобразени точно спрямо  наличността на влага в землищата.

 

Месец март 2014 ще бъде по-топъл от февруари. Месечната температура ще се повиши със 7-8 градуса. Времето в началото на март ще бъде сравнително хладно. Очакват се краткотрайни валежи в първите дни на месеца. В отделни райони на Северна България и по-високите полета дъждът ще преминава в сняг. В края на първата десетдневка ще настъпи отново затопляне. Южните ветрове ще се активизират и ще донесат топъл въздух. Това особено силно ще се почувства към 12-15 март. През месец март 2014 най-високите температури се очаква да достигнат до 20-25 градуса, а най-ниските минус 3 - 5 градуса.

 

Според прогнози на западни метео-анализатори, валежите в България през месец март 2014 в равнините ще достигнат 45-55 литра на квадратен метър, а в планинските райони - 65-95 литра. Според данни на метеоролозите у нас за Добрич средната месечна сума на валежите през Март ще е 32 л/кв.м., а за Добричка област между 20 и 40 л/кв.м.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!