В последно време богатите на протеини култури са на мода. Когато те са и устойчиви за култивиране, те стават още по-ценени. Именно по този повод водната леща бе официално одобрена за зеленчук в Европа. Според изследователите от университета Вагенинген тя ще допринесе значително за промяната на хранителните практиви в световен мащаб. За да бъде постигнато това обаче, производителите и потребителите трябва да се запознаят по-добре с ползите от новия зеленчук, се казва на сайта на университета Вагенинген.
Какво представлява водната леща?
Водната леща се развива бързо в застояла вода. Тя представлява съвкупност от малки зелени растения. Традиционно се консумира в Тайланд и други азиатски страни, където може да се види на местните пазари. В момента водната леща не е сред основните храни на Запада, но очакванията са тя да добие популярност. Любопитен факт е, че се споменава в една холандска книга за билки през далечната 1644 г.
Ученият Ингрид ван дер Меер за първи път се интересува от водната леща преди около десет години. Старшият изследовател и ръководител на отдела по бионаука във Wageningen Plant Research смята, че това е „много интересно растение“. То расте бързо, подходящо е за затворено отглеждане и сухото му тегло съдържа огромни количества протеин.
В много отношения водната леща е идеален зеленчук за бъдещето.
Тя е изключително устойчив зеленчук. Отглежда се във вода и не се нуждае от много хранителни вещества, а от земя изобщо. В оранжерия и вертикална ферма ценен ресурс като водата може да се използва много ефективно. Това означава, че може да се отглежда на закрито, дори в градовете. Освен това производителите не трябва да използват пестициди.
Най-голямата полза от водната леща е нейното производство. Според изчисленията на учените от Вагенинген тя може да произведе над шест пъти повече протеин на хектар от соята, която сама по себе си е богата на протеини култура.
Водната леща расте като мая. Растението се дели на две на всеки три дни. След това отново се разделя на четири растения и така растежът продължава експоненциално. За да гарантирате обилни добиви, ще трябва да прибирате реколтата веднъж или два пъти седмично, отбелязват те.
Водната леща - вкусна и здравословна
Водната леща може да намери достойно място в растителното меню, което се свързва със здравословното хранене.
Това е не само полезно за планетата, но и е от полза за нашето здраве. Листните зеленчуци са по-здравословни от ориза или царевицата например, а водната леща е много здравословен листен зеленчук. Той е богат на витамини, минерали и антиоксиданти и се отличава с перфектен баланс на незаменими аминокиселини, подчертават учените.
Колкото до вкуса, тепърва предстои готвачите да експериментират с продукта.
Водната леща има растителен, леко орехов вкус и е приятна за ядене въпреки размера си, казват учените.
Понастоящем никъде в ЕС водната леща не се отглежда за търговски цели. В Израел тя се продава във вид на зелен хайвер, а в САЩ стартъп на двама холандци работи върху метод за екстракция за извличане на протеини от растението.
Вижте още:
Вижте какви промени се гласят по няколко екосхеми за Кампания 2025
ЕС с нова прогноза за реколтата от маслодайни и протеинови култури
Какво ще ядем през 2050 г.: Сбогом на месото, сиренето, шоколада и кафето?
0 КОМЕНТАРА