Няма как малката река Скът да „вдигне“ 5-метров воден стълб, категорични са земеделски производители от района на пострадалите Мизия и Бяла Слатина. Обясняват, че дори при пълноводие нивото на Скът е двайсетина сантимера -  да е пресъхнала е по-обичайно, отколкото да прелее.

 

От Врачанския съюз на зърнопроизводителите поддържат контакти с концесионерите на 7-те язовира в региона и са категорични, че некоординирано и неконтролирано изпускане на вода от язовирите е довела до потопяването на двата района под вода. Язовирите край Бяла Слатина и Мизия са общински, всички са отдадени на концесия и се стопанисват.

[news]
Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят и председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Румяна Ангелова беше категорична, че изнесената от МОСВ информация, че няма изпускане на язовири, не отговаря на истината. По думите ѝ, бедствието започва от преливане на язовира край село Невяни. Той пък се препълнил от контролирано изпускане на язовира край Голямо Пещене и така се „отприщила системата на скачените съдове“.

 

Земеделските производители от региона споделят, че е добре представители на МОСВ да отидат при тях, за да видят с очите си носещите се по калните улици на села и градове риби и тогава да обясняват, че няма изпускане на язовири. "Рибите са навсякъде,посочва Ангелова и пояснява, че всички язовири в района са зарибени и затова в критичната ситуация изпускането на водата е повлякло и рибата.

 

„След като Бяла Слатина се наводни още в петък следобед, трябваше да се задействат институциите, а не да чакат да се случи непоправимото. Няма как институциите да не знаят, че Мизия е в котловина и този огромен обем вода ще се се събере там“, категорична е Румяна Ангелова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!