„Една мисъл на внучка ми, когато беше петгодишна: „Бабо, ако Господ мисли, че толкова се нуждаем от хапчета, те щяха да растат по дърветата”, за мен носи цялата мъдрост на природосъобразния живот”, споделя пред Агри.БГ пчеларката Мирана Илиева.

Прогноза: По-малко пчелари и по-малко мед ще има с всяка следваща година

Внучката (Мирела) вече е голяма и е трето поколение пчелар в семейния бизнес на Илиеви. Отглеждането на пчели обаче не е просто бизнес за фамилията, а техният осъзнат избор за правилен начин на живот. Доайените Веселин и Мирана Илиеви полагат основите преди 30 години, като започват с два кошера посред зима и без никакви умения.

Днес Илиеви имат два пчелина в екологични местности в Плевенско, притежават широка гама от пчелни продукти и редица отличия от фестивали и изложения.

„Не сме потомствени пчелари. Идеята дойде от любовта ни към пчелните продукти и желанието да сме по-близо до природата. С времето от хоби това стана наша професия. Чета много българска и международна литература, създадох си лаборатория у дома още през 90-те и се посветих на направата на природни, здравословни продукти”, разказва Мирана.

Сред видовете мед на Илиеви има акациев, липов, манов, а също мед богат на мащерков нектар, мед от див кориандър и от магарешки бодил, както и такъв съдържащ рапицов полен. Семейството произвежда и разнообразна пчелна козметика – кремове, балсами, масла и други. 

Лечебният биокрем „Мирела” е кръстен на най-младата пчеларка във фамилията. Той е предназначен за всеки тип кожа, която не понася индустриални козметични кремове, а съдържанието му е: восък, мед, прополис, невен, студено-пресован зехтин, бадемово масло, вазелин, ланолин, витамин “А”, розова вода.Гордостта на Мирана са лечебните продукти, с които успява да помогне на себе си, близките си и много други хора през годините. 

Пчелният еликсир, който предлагаме, е продукт на години труд, а поводът беше да помогна на болната ми майка тогава. Той стимулира самоизцелителните сили на организма. Така например помня случай, в който мъж успя да избегне операция по отстраняване на простата с помощта на еликсира, обогатен с допълнителни неща.

По време на Ковид-19 много хора търсеха нашите продукти за лечението и възстановителния си период. Все си казвам, че повече няма да разработвам нови продукти, защото на изложения на нас не ни стига един плот от 3 метра, но животът друго диктува. Последно, по време на пандемията, над половин година разработвах крема ни „Движение без болка” ”, споделя дългогодишната пчеларка.

Годините опит и промяна на собствения си начин на хранене и живот убеждават Мирана, че здравето и болестта в човешкия организъм са като една везна, която ние винаги можем да наклоним в обратната посока. Със същото отношение, което имат към човешкото здраве, Илиеви подхождат и към своите пчели. Така успяват да оптимизират производството и да сведат загубите до минимум.

Моето мнение е, че е нужно да се поддържат силни пчелни семейства. Сега имаме 130 кошера на два пчелина, а преди се грижехме за 250 кошера, но преценихме, че е по-добре да ги намалим, защото работим само четиримата в пчелините. Оказа се, че вадим същото количество мед.

При нас всичко се прави на ръка, няма механизация. Не можах да намеря фирма, която да ни направи машини като миксери например, които да работят с дървени накрайници. Пчелните продукти са чувствителни и затова не си позволяваме да имат контакт с метали”, разказва още Мирана Илиева.