Европейската комисия прие извънредни и временни превантивни мерки за вноса на ограничен брой продукти от Украйна съгласно изключителните предпазни мерки на Регламента за автономните търговски мерки. Тези мерки са необходими предвид изключителните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в пет държави-членки. Мерките засягат само четири селскостопански продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе – с произход от Украйна. 

Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения, свързани с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Мерките влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

През този период пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с произход от Украйна могат да продължат да бъдат допускани за свободно обращение във всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на петте държави-членки на първа линия: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да циркулират или преминават транзитно през тези пет държави-членки посредством обща митническа транзитна процедура или да отидат в държава или територия извън ЕС.

ВИЖТЕ РЕГЛАМЕНТА

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да премахнат едностранните си мерки за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе и всякакви други продукти, идващи от Украйна.

Докато отговарят на опасенията на земеделските производители в онези държави-членки, съседни на Украйна, мерките подкрепят силния ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна и да запази нейните способности да изнася нейните зърнени храни, които са от решаващо значение за изхранването на света и за поддържане на ниски цени на храните, изправени пред огромните предизвикателства предизвикана от непредизвиканата руска агресия.

Тези мерки са част от цялостния пакет за подпомагане, който Комисията представя, и ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за фермерите в петте държави-членки и допълнителни мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през пътищата за солидарност към други държави-членки и трети държави.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на настоящия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато извънредната ситуация продължава.

Комисията е готова да започне оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за предпазни мерки на предложението на Комисията за новия регламент за автономните търговски мерки при влизането в сила на настоящия регламент.

У нас

Междувременно служебното правителство отмени наложената национална забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна. 

"Част от мерките са: втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки.
Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна се счита от датата след влизане в сила на европейската забрана", се казва в съобщението от правителствената пресслужба.