Вносната агропродукция доминира в големите търговски вериги застрашително и лишава българските фермери от възможността да реализират произведената у нас земеделска стока, особено в големите градове.

 

От износител България стана вносител

От страна с традиционни производства и износ на зеленчуци и плодове, България в момента се е превърнала във вносител на агро стоки произведени главно в Западна Европа, Турция, Македония, та дори и САЩ. Макар и малка като държава, България не е пазар за подценяване от страна на западните политици, които търсят алтернативи за защита на своите земеделски производители, особенно след налагането на Руското ембарго.

 

Вече години наред продължава експанзията на българския пазар, главно чрез чуждите търговски вериги, на високосубсидирани мляко, месо, млечни и месни произведения, както и плодове и зеленчуци от Западна Европа.

 

Тотално смачкване на българското производство

Вносът и доминирането на чужда продукция вече преминаха всякакви нормални граници и по неофициална, но проверена информация вече наближава над 82% вносни селскостопански стоки в големите търговски вериги. При аграрните продукти с добавена стойност (консерви и т.н.) , надмощието на вноса гони рекордните 94%. 

 

Насред изобилието от турски краставици, албански домати, македонско зеле, чушки от Йордания, моркови от Сърбия, картофи от Египет и лук от Полша, "черешката на тортата" са....сладки картофи, внос от САЩ !!! Тук странно си задаваме въпроса - Къде му е сметката на този картоф да прелети Океана за да бъде продаден в България? И защо традиционните Родопски картофи покълват по складове и мазета и за тях ежегодно няма пазар...?

 

Време е и българския потребител да вземе своята отговорна позиция и когато харчи парите си за храна, да не забравя традиционното българско качество и да го предпочита пред вносната продукция с дълъг и неясен път до България. Спестените в магазина стотинки от промоции, отиват след това в аптеките! Не забравяйте всички "внезапни проверки", които години наред показват сериозни отклонения от нормите на нитрати, пестициди и др. опасни остатъчни химикали във вносната продукция.

 

В този материал няма да призовем Държавата в лицето на МЗХ, БАБХ, НАП и Агенция Митници да затегнат контрола над вноса и контрабандата. Годините показаха, че "контрола" е предимно кампаниен, особенно преди избори, а зависимостите са устойчиви през различните Правителства. Остана да се помолим потребителите да имат съзнанието и мисленето, да подкрепят българските фермери и българската стока!

 

* всички снимки на плодове и зеленчуци са от днес 28-и Февруари 2015, от случайно посетена голяма търговска верига

 

Ябълки от Полша :

 

Зеле от Македония :

 

Чесън от Гърция :

 

Салати от Гърция и Италия :

 

Домати от Турция :

 

Спанак от Италия :

 

Корнишони от Турция :

 

Бял лук от Италия :

 

Картофи от Чехия

 

Моркови от Сърбия :

 

Патладжани от Турция :

 

Картофи от Германия :

 

Чушки от Испания :

 

Картофи внос от САЩ !!! :


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!