Ябълките вече зреят, първи са Златна пармена, Джонатан, после е Червената превъзходна, а накрая Златната превъзходна. Берат се и есенните круши – Боскова масловка, Добра Луиза, а след тях са Харденпонтова масловка, Пас Красан, Попска.

Внимателно избирайте момента на брането, защото при зелени плодове те увяхват, бързо загниват и губят от вкуса си. Когато се закъснее пък, най-вече ябълките придобиват брашнеста консистенция.

Късните зарази още са опасни. Често се наблюдава късна червивост, предизвикана от ябълковия плодов червей. А гъсениците повреждат дори обраните плодове. Пръскането срещу ябълковия червей ще предпази и от кръгломиниращия молец.

Съседът има хубави сортове. Точно сега е времето да обогатите асортимента в градинта си. Изобилие от посадъчен материал има на пазара. Въпрос на вкус е да направите избора, но риголвайте незабавно определеното място. За да улегне добре почвата, трябва да минат поне два месеца до засаждането.

Ако ягодите вече са стари или просто искате да увеличите площите, септември е благоприятно време за тази работа. Но мястото трябва да е почистено, обработено и добре наторено. За да е хубаво насаждението, трябва разсадът да е здрав. Преди да разсадите, потопете растенията във вода с температура 45 градуса и така ще ги предпазите от ягодов акар и нематода.

Тая година малко по-рано узряват лозята, подгответе съдовете – накиснете бъчвите, измийте ги и ги напушете със серен дим.

Вижте още:

Беритба и съхраняване на ябълките

Инфекции нападащи тиквите в периода на съхраняване

Просушете чесъна преди съхранение. Отделяйте болните растения