Над 60 000 тона са били сертифицираните семена пшеница и ечемик у нас през миналата година. Това количество представлява 20 % от цялото количество, което излизат на пазара, съобщи Тодор Губатов, управител на селекционна компания в Добрич за Агри.БГ.

Събор на зеленчукопроизводителите събира най-добрите градинари в село Одринци


Пред прага на есенната кампания по сеитба на пшеница специалистът предупреди, че фермерите трябва да внимават с покупката на семена.

„Искам да светна червената лампа за абсолютно всички земеделски производители. Те трябва да имат предвид, че в момента семената са изключително заразени в много голяма степен с фузариум. Т.е. ако се разчита на обмен на семена, то трябва предварителна проба и гаранция, че не са болни”, допълни още Губатов. 


Предупреждението идва на база натрупания опит до момента.

„При нас идват много фермери, които желаят да им се заготвят семена. Ние им показваме, че в семената им има страшно много фузариум и машините ще го махнат това зърно, но тогава ще падне и рандеманът им, а те остават учудени от размера на заразата”, споделя още Губатов.

Той обобщи, че условията на 2019 г. са довели до производството на много заразени пшеници и съответно сега се заготвят много семена с фузариум. Според експерта това ще доведе до много негативи през следващата стопанска година.


Кампания по заготовка на семена вече е започнала. „Част от сортовете пшеница са готови, очакваме документите от държавна сортова комисия и в момента, в който това стане, след 14 август семената могат да потеглят към производителите”, поясни Тодор Губатов.

Добруджанската компания работи в областта на селекцията на семена и заготовката им от 1991 г. Вече има регистрирани 30 сорта пшеница у нас. Селекцията се разпространява в шест държави, сред които Турция, Испания, Молдова, Хърватска, Румъния. 

Анализите на приключилата жътвена кампания показва, че българската селекция се доказа – и като качество, и като добиви.

„Всички български сортове дадоха изключително високи резултати от порядъка на 800 кг/дка дори и при неблагоприятните през стопанската година условия в Добруджа. Българската селекция е създадена за условията на нашата страна. Аз мога с известна гордост да кажа, че ние сме щастливи от обратната връзка с фермерите”, допълни още Тодор Губатов.