Нашествието на синя китка у нас продължава, алармират земеделски стопани и представители на семенарските компании. В Добруджа паразитното растение става все по-агресивно заради близостта с Румъния.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Освен това се появяват все по-нови раси. Много от фирмите, предлагащи семена от слънчоглед у нас, правят собствени проучвания за разпространението на паразита и излизат с програми за контрол на синята китка. 

В съседна Румъния картината е обезпокояваща. Над 60% от площите, засети със слънчоглед там, са заразени със синя китка. В румънската част на Добруджа са разпространени най-вирулентните раси на паразитното растение. 

„Имаме сериозен проблем, колкото и да не ни се иска да признаем. Расите синя китка са много и все по-агресивни. Паразитът е страшно заразен, много бързо се модифицира и постоянно излизат нови и нови раси синя китка. У нас вече има много заразени райони с паразитното растение“, предупреждава Мариян Михайлов, представител на семенарска компания.  

Учените от Добруджанския земеделски институт също са категорични, че синята китка вече е световен проблем. „Той става все по-сериозен. Именно затова усилията на всички са насочени към създаване на слънчоглед, устойчив на паразита“, обобщи доц. Галин Георгиев, селекционер от Добруджанския земеделски институт. Ученият е категоричен, че това е бъдещето на слънчогледовото производство – хибриди с устойчивост на най-новите раси синя китка. В противен случай при зараза паразитът може да унищожи от 20% до 100% от добивите. Опитът на доц. Георгиев показва, че за да се презастраховат, земеделците все повече търсят устойчиви на синя китка хибриди. 

Според селекционера борбата с проблемното растение, което паразитира върху слънчогледовите корени и редуцира продукцията, е изключително трудна. Само едно стръкче може да даде от 100 000 до 150 000 семена, които се разпространяват лесно от вятъра, водата, машините, животните и заразените култури. Те остават жизнени в почвата в продължение на десетилетия.

Паразитното растение е завзело полетата в Унгария, Румъния, Молдова, Украйна. Вече е стигнало във всички черноморски и южноевропейски страни, включително и Испания.