На 11 юни започна да тече срокът за задържане на животни за Кампания 2022. Крайната дата е 29 август включително, което важи за всички схеми за обвързано подпомагане.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Съгласно Наръчника за директни плащания за Кампания 2022 животните се задържат в стопанството 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. 

По схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки стопаните трябва да задържат в стопанствата си заявените животни най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За настоящата кампания периодът е от 11 юни до 18 септември включително.

Документите за доказване на реализация трябва да са издадени в периода от 1 октомври 2021 г. до 30 септември 2022 г. и да се представят в срок от 5 до 31 октомври 2022 г.

Ще се изискват фактури при плащане по банков път и фискални касови бележки при плащане в брой, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон. А при директни продажби на сурово мляко от млекомат ще се търсят фискални отчети от млекомат.

От тази година е променена процедурата за замяна на заявените животни с други. Заменящите животни трябва да отговарят на изискванията за подпомагане по схемата към последния ден за подаване на заявления за подпомагане. Земеделските стопани трябва да заявят замяната писмено лично или чрез упълномощено лице в срок до 7 работни дни от края на събитието, което е наложило замяната, в областната дирекция на ДФЗ.

За първи път е регламентирано и как се действа при смърт на кандидата за подпомагане. В периода след смъртта документите следва да бъдат издадени от представител на повече от половината от неговите наследници, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.